Nusret Gokce znany również jako Salt Bae zatrudni kucharza, który przygotuje drogie pozycje w menu, takie jak steki Golden Giant Tomahawk, które kosztują prawie 8000 złotych. Taki hojny nie jest dla swoich pracowników, ponieważ kucharz będzie pracował u niego za marne 60 złotych za godzinę. Choć ta stawka nie wygląda źle z perspektywy polski to pamiętajmy, że chodzi o pracę w centrum Londynu w jednej z najnowszych restauracji przedsiębiorczego turka.
Sławny szef kuchni szuka Chef de Partie do swojego słynnego londyńskiego steakhouse Nusr-Et, i oferuje stanowska szefa stacji tylko od 12 do 13,50 funtów (64 do 73 złote) za godzinę, plus napiwki za ich obsługę.
Według Daily Mail ta płaca wystarczy na porcję tłuczonych ziemniaków lub słodką kukurydzą w tym słynnym steakhous’ie.
Oferta pracy została dodana na znany portal ogłoszeniowy caterer.com gdzie również możemy się dowiedzieć, iż Nusret Gokce „oferuje bardzo konkurencyjne wynagrodzenie.”
„Niesamowita okazja dla doświadczonego szefa kuchni De Partie, aby dołączył do zespołu Nusret w nowej restauracji w Londynie” – czytamy w ogłoszeniu. „Jako Chef De Partie będziesz pracować z najlepszymi produktami z Wielkiej Brytanii i zagranicy w jednym z najsłynniejszych steak house’ów na świecie”.
Poonadto:
„Będziesz odgrywać istotną rolę w dużym zespole i wspierać Szefa Kuchni podczas obsługi. Zwycięskiemu kandydatowi Nusret London oferuje bardzo konkurencyjne wynagrodzenie i doskonałe możliwości rozwoju globalnej kariery”.
Po otwarciu we wrześniu Nusr-Et London w Knightsbridge znany turek był bardzo krytykowany za skandaliczne ceny, które obejmują desery po 135 złotych (25 funtów), napoje gazowane za 50 złotych (9 funtów), Golden Burger za 540 złotych (100 funtów), Golden Giant Striplion za 7300 złotych (1 350 funtów) i Golden Kafes za 2700 złotych (500 funtów). Dalej narzekacie na drożyznę w Polsce?
W sierpniu Gokce i jego sieć restauracji serwujących steki zostali pozwani za rzekome fałszowanie wynagrodzeń pracowników.
Pięciu kucharzy złożyło pozew w Nowym Jorku, ponieważ rzekomo Gokce odmówił im wypłaty za nadgodziny. Mężczyźni twierdzili, że zarabiali 1125 dolarów (4500 złotych) tygodniowo i pracowali ponad 70 godzin w ciągu siedmiu dni.
Pozew zawierał tezy, iż kucharze oprócz gotowanie wykonują inne służebne zadania, takie jak „wynoszenie śmieci, zmywanie naczyń, czyszczenie okapów kuchennych, czyszczenie toalet, przygotowywanie specjalnych posiłków dla menedżerów i Gokce, gdy był obecny oraz załatwianie sprawunków i kupowanie produktów, gdy brakowało w restauracjach”.
Salt Bae został wcześniej pozwany (o 5 milionów dolarów) w kwietniu, kiedy został oskarżony o naruszenie praw autorskich przez brooklyńskiego artystę Williama Hicksa, który twierdził, że szef kuchni ukradł jego dzieło i wykorzystał je bez pozwolenia.
Warto wspomnieć, że Gokce jest posiadaczem wartego ponad 600 tys. złotych zegarka Patek Philippe Nautilus.
7 komentarzy
Co za idiotyczne myślenie! Czyli jak ktoś pracuje przy obróbce diamentów wartych setki tysięcy dolarów, to też ma zarabiać tyle, żeby go było stać na brylanty?
Ale po co ludzie się pchają do takiej pracy – skoro znają stawkę przed rozpoczęciem…
turków
Witajcie,chętnie bym się zatrudnił u tego Turka chociaż jak widać jest dużo więcej a są to Ci którzy dają się doic z kasy płacąc za steki,zatrudniłbym się po to aby na te steki i doliczyć za bitą śmietanę. Smacznego Chef Andrzej.
Co za chore ceny ??????
Steki za 8k????? XD
Strasznie wkurzajacy gosc!!!!