Ciasto od Magdy Gessler kosztuje prawie tyle co z cukierni Prada!

Prada Magda Gessler Ciasto

Pasticceria Marchesi to historyczna mediolańska cukiernia. Od chwili jej powstania w 1824 roku jest symbolem doskonałości i ambasadą wspaniałych włoskich słodkości.

Prada przejęła kontrolę nad Pasticceria Marchesi w 2014 roku, prawie 200 lat po jej otwarciu przy Via Santa Maria alla Porta. Pomimo zmiany właściciela cukiernia nadal działa z tą samą pasją do doskonałości w swojej pierwotnej lokalizacji, oferując świeże wyroby cukiernicze, autorskie czekoladki i klasyczne mediolańskie Panettone.

O otwarciu Prada Caffe w Harrodsie wspominaliśmy w tym wpisie z kwietnia 2023 roku.

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Prada (@prada)

Panettone w cukierni Prada w Londyńskim Harrodsie kosztuje 46 euro (można je zamówić pod tym adresem), czyli przeliczając po aktualnym kursie około 200 złotych.

Dla porównania ciasto od Magdy Gessler z cukierni Słodki Słony, np. kilo makowca kosztuje 170 zł, czyli niewiele mniej niż ciasto z cukierni Prady!

Ceny w cukierni Słodki Słony, którą firmuje Magda Gessler

Makowiec Słodki Słony
Makowiec Magdy Gessler

Co to jest Panettone

Panettone od Marchesi 1824 to prawdziwe arcydzieło włoskiego cukiernictwa. Jest to ciasto, nad którym pracowano dwa stulecia, a obecnie serwowane jest w Prada Caffè w Harrodsie w Londynie.

Delikatny smak ciasta wynika z doskonałych, naturalnych składników zmieszanych z ciastem Pasticceria Marchesi, któremu daje się czas na powolne wyrastanie.

Pasticceria Marchesi to jedna z najstarszych i najbardziej znanych cukierni w Mediolanie we Włoszech. Została założona w 1824 roku przez rodzinę Marchesi i od tego czasu zajmuje się produkcją wysokiej jakości ciast.

Sklep słynie z tradycyjnego mediolańskiego panettone, który jest wytwarzany przy użyciu naturalnych drożdży starterowych, które pozwalają uwolnić jego właściwości, wzmacniając smak i aromat oraz sprawiając, że ciasto jest lżejsze i lekko strawne.

Popularność ciasta panettone szybko wzrosła na całym świecie dzięki produkcji rzemieślniczej, która przewyższyła produkcję przemysłową. Ale jak wszystko, co dobre, jego sukces również wymagał czasu i nastąpił dopiero po wielu stuleciach. Pochodzenie tego niezwykłego dzieła owiane jest legendą.

Historycznie wiemy, że ludzie na całym świecie lubili słodki chleb na zakwasie i miodzie już od I wieku. Jednak „współczesny” panettone prawdopodobnie po raz pierwszy wyłonił się z pieców średniowiecznego Mediolanu: autor Giorgio Valagussa napisał w latach siedemdziesiątych XIV wieku, że książę Mediolanu zwykł podawać kromkę członkom swojego domu w Wigilię Bożego Narodzenia.

W XV wieku panettone był przaśnym rodzajem chleba z niczym niezwykłym w smaku. Począwszy od 1800 roku, użycie drożdży zwiększyło jego kształt i smak, a kandyzowane owoce dodały odrobinę słodyczy.

Dziś oprócz klasycznego, tradycyjnego panettone, Marchesi 1824 produkuje panettone bez kandyzowanych owoców, wersję z czekoladą i gruszkami, wersję z kandyzowanymi kasztanami i wiele innych wersji.

Prada

Grupa Prada jest jednym z najbardziej znanych domów mody na świecie. Została założona w 1913 roku przez Mario Pradę i jest znana z luksusowych produktów skórzanych, odzieży, akcesoriów i perfum.

Jak oceniasz ten wpis?
+1
88
+1
68
+1
75
Avatar
Luxatic.pl

Luxatic.pl to lifestylowy magazyn o luksusie, stylu życia i pieniądzach. Prezentujemy najlepsze usługi, produkty i miejsca na całym świecie.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

Luxatic to jedyny w Polsce serwis lifestylowy piszący w luźny sposób o luksusie w Polsce i na świecie.

OBSERWUJ NAS