Restauracja Treinta y Tres w Olivii Star jak koncert w najlepszej filharmonii

Zobacz galerię 35 zdjęć

Nie minął jeszcze miesiąc od otwarcia Arco, a na 33. piętrze Olivii Star została otwarta druga restauracja Treinta y Tres (od hiszpańskich słów oznaczających trzydzieści trzy). Dania w niej oferowane są przygotowywane przez wybitnych kucharzy restauracji Arco, jednak restauracja oferuje przystępną w cenach kuchnię śródziemnomorską w zdecydowanie mniej formalnym charakterze.

Otwierając Arco by Paco Pérez inwestor już miesiąc temu zapowiedział otwarcie również drugiego konceptu gastronomicznego na 33. piętrze najwyższego w Polsce Północnej budynku. Jak mówi Rafał Marcyniuk, członek zarządu Olivia Star Top otwierana nowo restauracja Treinta y Tres to propozycja dla wszystkich, którzy na co dzień szukają najwyższej klasy gastronomii, jednak w wydaniu mniej oficjalnym niż w sąsiedniej restauracji Arco: Używając metafory –  wyjście do Arco, możemy porównać z wizytą w operze lub filharmonii, Treinta y Tres to koncert zagrany przez tych samych wybitnych muzyków, ale repertuar i atmosfera mniej formalna. To miejsce, do którego można przyjść na biznesowy lunch czy kolację w gronie przyjaciół. Również pod względem cenowym restauracja oferuje szerszy wachlarz cen, ponieważ ceny hiszpańskich przekąsek rozpoczynają się już od 20 zł. Restauracja pod względem jakości kuchni, nie odstępuje Arco. – mówi Rafał Marcyniuk. Różni się charakterem i odmiennym podejściem do celebracji posiłku

Nad ofertą gastronomiczną restauracji czuwa ten sam zespół utytułowanych mistrzów, co w restauracji Arco, jednak nie jest to gastronomia z rodzaju autorskiej sztuki fine dining. Potrawy są również przygotowywane z wykorzystaniem świeżych produktów, sprowadzanych codziennie z całego świata. Jesteśmy stałymi rezydentami gdańskiego lotniska, z którego codziennie odbieramy świeże ryby, owoce i owoce morza, sprowadzane przez zaufanych dostawców, w kilku krajach Europy – mówi Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivii Star Top. Czasem nad ranem telefonicznie jesteśmy informowani przez rybaków z Hiszpanii, że udało im się złowić wyjątkowy gatunek ryby i już o 9 odbieramy je z terminala cargo w Rębiechowie.

Treinta y Tres otwarta będzie codziennie z wyłączeniem poniedziałków. Od wtorku do niedzieli w godzinach 12.00-15.00 dostępne jest menu lunchowe, a kolacje oferowane są w godzinach 17.00-22.00.

Treinta y tres stanowi odpowiedź na zapotrzebowanie miłośników jakościowej kuchni na zachwycające miejsce, położone w miejscu, które zapewnia nam zachwycający widok z perspektywy 140 metrowego budynku– dodaje Krzysztof Dembek. Ma być miejscem, w którym z przyjemnością zjemy lunch, biznesową kolację, ale także spotkamy się w gronie przyjaciół.

Wnętrza restauracji przygotowane zostały przez Tarruella Trenchs Studio z Barcelony, tę samą, która była odpowiedzialna za wnętrza Arco by Paco Pérez. Mają przywodzić na myśl śródziemnomorskie ciepło i blask. Zostały przygotowane z wykorzystaniem jasnych barw sprowadzanego z Hiszpanii kamienia, a także drewna orzechowego.

Jedną z kluczowych części restauracji jest wyjątkowy bar, czekający na gości na wejściu na 33 kondygnację Olivii Star. Jego charakter został przygotowany w sposób, który już od wejścia buduje pozytywne emocje, zaprasza do interakcji i pobudza. Z tego powodu został umieszczony centralnie. Wokół niego na gości czekają krzesła, a lustrzany sufit potęguje podniebne wrażenia czekające na każdego, kto da się zaprosić do skosztowania oferty baru. Do jego prowadzenia zaprosiliśmy najlepszego specjalistę w Polsce, Karola Onyszko, który odpowiadał za dobór alkoholi, jak i stworzenie wyjątkowej karty autorskich koktajli, inspirowanych najwyższymi budynkami świata – mówi Krzysztof Dembek. Za wieloma alkoholami sprowadzonymi do baru przez Karola Onyszko kryje się niejedna fascynująca historia, o której barmani z chęcią opowiadają gościom. Zależy nam, aby bar przyciągał i oferował jedyne w swoim rodzaju wrażenia wysoko ponad ziemią.

Kiedy tylko dowiedziałem się, że Paco Pérez będzie otwierał restaurację w Olivii Star, to postanowiłem, że bar, nie może oferować czegoś mniej prestiżowego niż kuchnia.- mówi Karol Onyszko. Oferta, którą przygotowaliśmy obejmuje koktajle oraz kolekcję mocniejszych alkoholi sprowadzonych tylko dla nas. Poza klasyczną ofertą dysponujemy kolekcją japońskiej whisky, katalog wyselekcjonowanych ginów i wódek. Każdy wprowadzany do karty koktajl ma swoją historię i właśnie nimi dzielimy się z naszymi gośćmi.

Jak oceniasz ten wpis?
+1
186
+1
57
+1
3
Michał Czaus
Michał Czaus

Cześć! Nazywam się Michał Czaus i jestem właścicielem Luxatic.pl. Zawodowo jestem prawnikiem, ale w wolnych chwilach staram się pisać także tutaj. Najczęściej recenzuję restauracje oraz samochody. Prywatnie jestem miłośnikiem BMW, historii oraz zapalonym rowerzystą.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

Luxatic to jedyny w Polsce serwis lifestylowy piszący w luźny sposób o luksusie w Polsce i na świecie.

OBSERWUJ NAS