Don Julio wypuścił nową premium tequilę

Dojrzewanie w beczkach może nadać tequili piękny kolor: od bladożółtego do ciemno bursztynowego, w zależności od tego, jak długo alkohol spędza w beczce (oraz czy dodano jakikolwiek barwnik). Wlej tequilę blanco do jakiejś beczki po winie, a powstały płyn nabierze czarującego różowego odcienia, jak w przypadku nowego Don Julio Rosado.

Podoba Ci się nasza praca?
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Najnowszym produktem Don Julio jest tequila reposado, co oznacza, że ​​spędziła od dwóch do 12 miesięcy w beczce. Zwykle oznacza to ex-bourbon lub amerykańską whisky, ale w tym przypadku tequila leżakowała przez cztery miesiące w rubinowych beczkach po porto z francuskiego dębu z regionu Douro w Portugalii. Proces produkcji jest podobny do innych produktów Don Julio – jak wyjaśniła globalna ambasadorka Karina Sanchez. Piny z agawy są powoli gotowane w murowanych piecach, a następnie poddawane fermentacji z zastrzeżonymi drożdżami Don Julio przed destylacją. Ale to dojrzewanie naprawdę odróżnia tę tequilę od innych.

Don Julio nie jest pierwszą marką, która wypuściła różową tequilę dojrzewającą w beczkach po winie, ale większość innych marek używa beczek z czerwonym winem z Kalifornii. Na przykład Codigo 1530 starzeje się przez jeden miesiąc w beczkach z francuskiego dębu Cabernet z Napa Valley (inne odmiany dojrzewają dłużej i zmieniają kolor z różowego na bursztynowy i brązowy). Calirosa, Casa Rica i Komos stosują podobny wzór ze swoimi tequilami, pozyskując beczki z kalifornijskiego kraju winiarskiego, w którym dojrzewają.

Jak oceniasz ten wpis?
+1
9
+1
19
+1
3
Avatar
Luxatic.pl

Luxatic.pl to lifestylowy magazyn o luksusie, stylu życia i pieniądzach. Prezentujemy najlepsze usługi, produkty i miejsca na całym świecie.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany

Luxatic to jedyny w Polsce serwis lifestylowy piszący w luźny sposób o luksusie w Polsce i na świecie.

OBSERWUJ NAS