Pasticceria Marchesi to historyczna mediolańska cukiernia. Od chwili jej powstania w 1824 roku jest symbolem doskonałości i ambasadą wspaniałych włoskich słodkości.
Prada przejęła kontrolę nad Pasticceria Marchesi w 2014 roku, prawie 200 lat po jej otwarciu przy Via Santa Maria alla Porta. Pomimo zmiany właściciela cukiernia nadal działa z tą samą pasją do doskonałości w swojej pierwotnej lokalizacji, oferując świeże wyroby cukiernicze, autorskie czekoladki i klasyczne mediolańskie Panettone.
O otwarciu Prada Caffe w Harrodsie wspominaliśmy w tym wpisie z kwietnia 2023 roku.
Panettone w cukierni Prada w Londyńskim Harrodsie kosztuje 46 euro (można je zamówić pod tym adresem), czyli przeliczając po aktualnym kursie około 200 złotych.
Dla porównania ciasto od Magdy Gessler z cukierni Słodki Słony, np. kilo makowca kosztuje 170 zł, czyli niewiele mniej niż ciasto z cukierni Prady!
Spis treści
Co to jest Panettone
Panettone od Marchesi 1824 to prawdziwe arcydzieło włoskiego cukiernictwa. Jest to ciasto, nad którym pracowano dwa stulecia, a obecnie serwowane jest w Prada Caffè w Harrodsie w Londynie.
Delikatny smak ciasta wynika z doskonałych, naturalnych składników zmieszanych z ciastem Pasticceria Marchesi, któremu daje się czas na powolne wyrastanie.
Pasticceria Marchesi to jedna z najstarszych i najbardziej znanych cukierni w Mediolanie we Włoszech. Została założona w 1824 roku przez rodzinę Marchesi i od tego czasu zajmuje się produkcją wysokiej jakości ciast.
Sklep słynie z tradycyjnego mediolańskiego panettone, który jest wytwarzany przy użyciu naturalnych drożdży starterowych, które pozwalają uwolnić jego właściwości, wzmacniając smak i aromat oraz sprawiając, że ciasto jest lżejsze i lekko strawne.
Popularność ciasta panettone szybko wzrosła na całym świecie dzięki produkcji rzemieślniczej, która przewyższyła produkcję przemysłową. Ale jak wszystko, co dobre, jego sukces również wymagał czasu i nastąpił dopiero po wielu stuleciach. Pochodzenie tego niezwykłego dzieła owiane jest legendą.
Historycznie wiemy, że ludzie na całym świecie lubili słodki chleb na zakwasie i miodzie już od I wieku. Jednak „współczesny” panettone prawdopodobnie po raz pierwszy wyłonił się z pieców średniowiecznego Mediolanu: autor Giorgio Valagussa napisał w latach siedemdziesiątych XIV wieku, że książę Mediolanu zwykł podawać kromkę członkom swojego domu w Wigilię Bożego Narodzenia.
W XV wieku panettone był przaśnym rodzajem chleba z niczym niezwykłym w smaku. Począwszy od 1800 roku, użycie drożdży zwiększyło jego kształt i smak, a kandyzowane owoce dodały odrobinę słodyczy.
Dziś oprócz klasycznego, tradycyjnego panettone, Marchesi 1824 produkuje panettone bez kandyzowanych owoców, wersję z czekoladą i gruszkami, wersję z kandyzowanymi kasztanami i wiele innych wersji.
Prada
Grupa Prada jest jednym z najbardziej znanych domów mody na świecie. Została założona w 1913 roku przez Mario Pradę i jest znana z luksusowych produktów skórzanych, odzieży, akcesoriów i perfum.