Barcelońska restauracja Disfrutar jest obecnie najlepszą restauracją na świecie – przynajmniej według listy 50 Najlepszych Restauracji Świata, corocznego rankingu najlepszych lokali gastronomicznych.
Na drugim miejscu listy uplasowała się Asador Etxebarri z Atxondo w Hiszpanii. Stół Bruno Verjusa w Paryżu znajduje się na 3 miejscu, Diverxo w Madrycie na 4, a pierwszą piątkę zamyka Maido w Limie.
Najwyżej sklasyfikowana w zeszłym roku restauracja Central w Limie była w szczególności nieobecna na tegorocznej liście ze względu na zasadę, zgodnie z którą w przyszłych latach restauracje zajmujące pierwsze miejsca w rankingu powinny być usuwane z rywalizacji w przyszłych latach, aby uniknąć dominacji poprzednich zwycięzców, takich jak Kopenhaska Noma i hiszpański El Bulli.
Lista 50 najlepszych restauracji świata skupia się na restauracjach międzynarodowych, przy czym Stany Zjednoczone zajmują w tym roku tylko dwa miejsca w pierwszej pięćdziesiątce: nowojorska Atomix na 6. miejscu i Healdsburg w Kalifornii Single Thread na 46.
Na liście nie ma żadnej restauracji z Polski, aczkolwiek jest kilkanaście miejsc w całej Europie i kilka tuż obok naszych granic.
Rankingi opublikowano 5 czerwca na ceremonii w Las Vegas.