Winiarnie we włoskim Trentino to wyjątkowe miejsca, w których można zgłębić ciekawe losy rodzin producentów, degustować wspaniałe wina, łącząc przyjemność dla podniebienia z odkrywaniem najstarszych tradycji tego regionu. Rolnictwo w regionie dało początek niezwykłej więzi człowieka z naturą. W efekcie powstał zróżnicowany ekosystem, na który składają się piękne krajobrazy, na tle których wyróżniają się małe parcele z winnicami. Trentino to region bogaty w sieć urokliwych winnic, które można nie tylko zwiedzać, ale w których można również zatrzymać się na nocleg.
Idealna podróż w górę rzek Adygi powinna zacząć się od Vallagariny – ojczyzny czerwonego szczepu Marzemino zachwalanego przez Mozarta. Przygodę sugerujemy rozpocząć od Avio, gdzie Cantine Vallarom oferuje usługi agroturystyczne usytuowane nad Caneve – czyli tuż nad miejscem, gdzie przechowywane jest wino. Od początku działalności Vallarom jest winiarnią, która słynie z eksperymentalnych i autorskich sposobów hodowli winogron, ich przetwarzania i przechowywania. Zrównoważona, przyjazna dla środowiska uprawa winorośli połączona ze świadomym, ekologicznym zarządzaniem, dała efekt i wpłynęła na niezwykłą jakoś produkcji. Nowatorskie podejście do prowadzenia gospodarstwa odzwierciedla również stosunek gospodarzy do oferowanej rzez nich usługi agroturystycznej. Cicha farma z tradycyjnymi wiejskimi zabudowaniami otoczona winnicami, gwarantuje niezapomniany klimat i relaksującą atmosferę. Gospodarstwo jest otwarte przez cały rok i posiada 3 ekskluzywne pokoje nazwane na cześć trzech flagowych produktów firmy: „Flufus”, „Marzemino” i „Pinot nero”. W tym niezwykłym miejscu, dopracowany w najmniejszych szczegółach wiejski wystrój pokoi, dopełnia serdeczna gościnność małżonków Scienza: Barbary i Filipa (Barbary i Filippo).
Między Rovereto a Trydentem za wspaniałym bastionem Castel Beseno, w małej wiosce Calliano, leży Cantina Salizzoni. Gospodarstwo znajduje się w samym sercu „winnicy” Vallagarina i zostało założone w 1986 roku. Powstało z pasji jej właściciela Valtera, który ukochał uprawę winorośli i produkcję wina, którego smak wiernie odzwierciedla charakterystyczne cechy tych terenów. Pięć hektarów winnic należących do jego gospodarstwa rozciąga się na terenie trzech gmin: Calliano, Nomi i Isera. Uprawiane przez niego winorośle pną się na pojedynczych i podwójnych pergolach. Winiarnia mieści się w wiekowym Palazzo Valentini z XVIII wieku, gdzie produkowane jest wino, które leżakuje w małych dębowych beczkach. Symbolem gospodarstwa jest oczywiście Marzemino – czerwone wino, które dzięki swojej elegancji i charakterystycznemu smakowi pozwoliło Vallagarinie wznieść się na wyżyny. W 1988 roku gospodarstwo zostało rozbudowane o część agroturystyczną, która daje turystom możliwość zgłębienia tajników funkcjonowania winiarni. W jej ofercie znajduje się aż 6 pokoi zapewniających nocleg ze śniadaniem. Ponieważ gospodarstwo położone jest w połowie drogi między miastami Trydent i Rovereto, a opodal niego biegnie ścieżka rowerowa wzdłuż brzegów Adygi, jest to obowiązkowy punkt dla miłośników wycieczek rowerowych. Oprócz bazy noclegowej dla przejeżdżających turystów istnieje możliwość degustacji produkowanych na miejscu win oraz regionalnych produktów charakterystycznych dla regionu Trentino. A dla jeszcze przyjemniejszego i odprężającego doznania w ogrodzie stworzona została „strefa relaksu” z leżakami, stolikami i jacuzzi, gdzie w miłym towarzystwie można cieszyć się ostatnimi ciepłymi dniami jesieni.
Kierując się dalej na północ, mijając Trydent, można dotrzeć do gospodarstwa Cobei położonego na tarasie widokowym między Doliną Adygi i Doliną Cembra. Gospodarstwo połączone jest z winiarnią „Eredi di Cobelli Aldo”. Obszar ten słynie z najlepszych białych win Trydentu. W ofercie gospodarstwa znajdują się Gewürztraminer i Chardonnay „Sorni bianco”, czyli odmiany objęte apelacją Trento Doc, a także Nosiola IGT Vigneti delle Dolomiti oraz wino musujące wytwarzane metodą tradycyjną, które dojrzewa przez 50 miesięcy. Usytuowana z dala winiarnia i gospodarstwo agroturystyczne są jak oaza wśród winnic.
Rodzinna winiarnia Sorni di Lavis położona na zielonych zboczach Monte Corona oferuje turystom zakwaterowanie w 5 pokojach tematycznych, zaprojektowanych z dbałością o każdy szczegół i element wystroju. W wiejskim otoczeniu czekają na gości wyborne śniadania i doskonałe brunche w nowej formule „bed & break wine”.
Gospodarstwo rolne Panizza di Sopra, stanowiące serce firmy prowadzonej z pokolenia na pokolenie, stało się cichym strażnikiem okolicznych winnic, gdzie można poznać sekrety codziennego życia rodziny winiarzy. Wewnątrz posiadłości znajduje się sala degustacyjna „Caneva Fonda”, ulokowana w starej piwnicy. Mała podziemna grota przekształcona w salę pamiątek, stała się miejscem magicznym, gdzie wino wzmacnia więzi pomiędzy rodziną a przyjaciółmi.
Z Pressano il Maso Grener położonego na północ od Trydentu, roztaczają się przepiękne widoki na równinę Rotaliana, którą Johann Wolfgang von Goethe nazwał „najpiękniejszym ogrodem winnym Europy”. Na Wzgórzach Avisian charakterystyczne czerwone gleby, które powstały ponad 240 milionów lat temu, stanowią idealne podłoże pod uprawę winorośli. W Maso Grener uprawiane są odmiany winogron Chardonnay, Sauvignon i częściowo Pinot Noir. Od 1999 roku winnica otwarta dla turystów przez cały rok serwuje gościom przepiękne widoki. To niezwykłe miejsce, z którego można rozpocząć degustację regionalnych specjałów kulinarnych i winiarskich. Gospodarstwo agroturystyczne oferuje zakwaterowanie w 6 pokojach gościnnych oraz w 4-osobowym wiejskim domku „il rustico” przebudowanym zgodnie z zasadami ekologicznego budownictwa. W Maso Grener goście mogą również skorzystać ze strefy relaksu z sauną i łaźnią turecką. Główną atrakcją gospodarstwa jest sala śniadaniowa z panoramicznym widokiem na winnice i górski szczyt Paganella.
Ponad 40 lat temu więź z Doliną Cembra, winnice tarasowe oraz głęboka pasja do wina skłoniły Fiorentino i Mario do otwarcia Winiarni „Pojer e Sandri”, która jest głównym punktem na winiarskiej mapie regionu Trentino. Na skraju wielokrotnie nagradzanej winnicy powstało Maso Besleri – oaza spokoju, idealne miejsce na wypoczynek po wieczorze spędzonym na degustacji produkowanych tam ekologicznych win i mocnych alkoholi. W sercu Val Bona, prostopadle do Val di Cembra Pojer i Sandri rekultywowanych zostało 8 hektarów winnic, z których pochodzą wina Besler Biank i Besler Ross. Fiorentino i Mario odrestaurowali również stare, istniejące wcześniej zabudowania gospodarskie, tworząc charakterystyczną piwnicę, w której wytwarzane są i dojrzewają octy z owoców i win. Właściciele zaadaptowali pomieszczenia na 5 ładnie urządzonych kameralnych apartamentów. Na zewnątrz budynków powstał niewielki amfiteatr idealny na kameralne imprezy, czy przedstawienia teatralne, podczas których można delektować się chwilą „wiejskiego spokoju” w otoczeniu nieskażonej natury.