Maxime Girardin to winiarz trzeciego pokolenia z Meursault we Francji, pominął podążanie winnymi śladami swojej rodziny, ponieważ uważał świat winiarstwa za kreatywnie ograniczający. Zamiast tego młody przedsiębiorca zdecydował się na niewielkie odejście od sfermentowanego soku na rzecz destylacji trunków wysokoprocentowych.
„Podobnie jak moi krewni, czerpię inspirację z głębokiej miłości i szacunku do natury, a szczególnie do bogatego regionu Burgundii” – wyjaśnia ambitny szef destylarni.
„Nie zająłem się winem, ponieważ nie czułem, że mam wystarczająco dużo swobody, aby stworzyć coś nowego. Od źródlanej wody Burgundii i bogatej w składniki odżywcze gleby po organiczne i ręcznie wyselekcjonowane cytrusy i rośliny, których używamy, moją największą muzą jest i zawsze będzie wspaniałość natury”.
Wykorzystując wyłącznie zboża, owoce i inne produkty pochodzące z Francji i Szwajcarii, 28-latek szybko stworzył zróżnicowane portfolio składające się z wódek, ginów i likierów, takich jak Eau d’Or Liqueur — trunek, którego początki sięgają czasów Ludwika XIV. Wytwarzany z cytrusów, takich jak pomarańcze i cytryny, cukru trzcinowego i kwiatów pomarańczy.
„Wychowałem się w przekonaniu, że jakość składników jest kluczowa, więc wszystko, co produkujemy, powstaje z produktów organicznych — i kontrolujemy wszystko w procesie od A do Z. Mamy 100-procentową identyfikowalność”.
W portfolio Shooting Star Vodka jest prawdopodobnie jedną z najbardziej intrygujących wódek ostatnich czasów. Zaczynając od ekologicznej pszenicy zbieranej z francuskich gospodarstw, wszystkie wódki Pegasus przechodzą kilka rund destylacji przy użyciu nowej technologii iStill, aby stworzyć idealne połączenie struktury i precyzji smaku.
Zastosowana po raz pierwszy we Francji, technologia iStills wykonują wiele destylacji w jednym przejściu — w rezultacie trzy destylacje są równe ponad 10 klasycznym destylacjom, tworząc bardzo czysty końcowy trunek.
Następnie wódka jest powoli redukowana przez okres miesiąca czystą wodą źródlaną pochodzącą ze źródła 152 metrów poniżej destylarni Pegasus. Woda bogata w minerały przywraca niektóre elementy utracone w trakcie wielokrotnych destylacji.
Na koniec Pegasus starzeje trunek w glinianych dzbanach — proces często stosowany w przypadku mezcalu, aby osadzić, oczyścić i postarzyć trunek bez wpływu drewna. W przypadku wyrażenia Shooting Star Pegasus dodał specjalny akcent, który „pozwala konsumentom poczuć smak kosmosu!”.
Destylarnia kupiła ważący 10 kilo meteoryt znaleziony w Nebrasce w latach 70. XX wieku i umieściła w zbiornikach z alkoholem kamień wielkości piłki nożnej, w których wódka leżakowała przez ponad rok, co, jak zapewnia Girardin, nadało wódce „niezwykły smak i konsystencję”.
Wódka została wyprodukowana w ilości 4806 butelek Shooting Star Pegasus Distillerie w cenie 200 dolarów.