Od inauguracji w 2014 roku w Wielkiej Brytanii, koncept „Veganuary”, czyli trwająca przez cały styczeń inicjatywa promująca dietę wegańską, nadal cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Między 2021 a 2022 rokiem linie lotnicze Emirates odnotowały 154-procentowy wzrost serwowanych na pokładzie wegańskich posiłków. W ubiegłym roku skonsumowano ich łącznie ponad 280 tys.
Linie Emirates, które serwują wegańskie dania od 1990 roku, obecnie mają w swoim menu ponad 180 propozycji dań – zarówno dla pasażerów na diecie wegańskiej, jak i tych którzy po prostu szukają zdrowego posiłku. Początkowo dania wegańskie były serwowane wyłącznie na wybranych trasach takich jak do Addis Abeby, gdzie tego typu dieta jest wymagana w określonych porach roku przez ortodoksyjnych, etiopskich wyznawców wiary; czy na kontynencie subindyjskim, gdzie również poszczególne religie zachęcają do diety roślinnej. W ostatnim dziesięcioleciu dania wegańskie stały się również popularne na trasach: amerykańskich, australijskich, niektórych europejskich i brytyjskich. Kuchnia wegańska cieszy się także rosnącym zainteresowaniem wśród pasażerów lecących do Bejrutu, Kairu czy Tajwanu.
Wśród topowych dań wegańskich w klasie ekonomicznej znajdują się: kremowy mus ze szpinaku i awokado z marynowanym tofu, blanszowanym groszkiem, rzodkiewką, szparagami, nasionami granatu, cukinią i olejem sriracha; wielobarwna komosa ryżowa z soczystą karmelizowaną gruszką, purée z selera, pieczony kalafior, glazurowana marchewka oraz duszony jarmuż i pesto z lubczyku; jęczmienne risotto z grzybami, suszonymi pomidorami i kasztanami w maśle, a także blanszowane brokuły z prażonymi pestkami dyni.
W 2022 r. do klas pierwszej i biznesowej wprowadzono nowe dania od szefa kuchni: pieczone boczniaki królewskie; biryani z owoców chlebowca; plasterki kalarepy z paloną pomarańczą; czekoladowy tort truflowy z orzechami laskowymi, pistacjami i złotymi liśćmi oraz tartę z zielonych winogron z kandyzowanymi płatkami róż, kremem waniliowym i kompotem jagodowym z lśniącymi perłami yuzu. Warto zauważyć, że w 2022 r. łącznie podano ponad 195 tys. wegańskich deserów, wśród których znalazły się m.in. takie kuszące propozycje jak: ciasto budyniowe z ciemnej czekolady ze świeżymi, soczystymi truskawkami oraz pikantna tarta cytrynowa lekko zaprawiona kremem kokosowym z intensywnie czekoladowym sernikiem z tofu, uzupełniona słodkim kompotem truskawkowym.
Dania kuchni wegańskiej można zamówić w przedsprzedaży na pokładzie samolotu, a także w poczekalniach Emirates. Menu wegańskie jest dostępne dla pasażerów wszystkich klas podróży, we wszystkich możliwych połączeniach – zawsze do 24 godzin przed odlotem. Na trasach o dużym popycie na posiłki wegetariańskie, menu roślinne stanowi również część menu głównego.
Spis treści
Linie lotnicze Emirates rozszerzają ofertę kuchni wegańskiej
Linie lotnicze Emirates, już wcześniej oceniane jako najlepsze linie lotnicze dla wegan, m.in. przez takie tytuły prasowe jak VegNews, w 2022 roku, chcąc konkurować z uznanymi restauracjami z całego świata, postanowiła zainwestować w opracowanie nowego menu dla klas pierwszej i biznes. Prace w Emirates Flight Catering, największym na świecie ośrodku cateringu lotniczego, zatrudniającym 69 szefów kuchni różnych narodowości (w którym obecnie pracuje 11 000 pracowników, a serwowanych jest aż 225 000 posiłków dziennie), trwały przez ponad rok. Wysoko wykwalifikowani oraz doświadczeni szefowie kuchni Emirates Flight Catering ściśle współpracowali z dietetykami, by zidentyfikować składniki z popularnych dań, które można zaadaptować do oferty wegańskiej bez uszczerbku dla smaku. Skupili się na łączeniu smaków i składników z całego świata, które przypadną do gustu wszystkim pasażerom w całej sieci, a nie tylko klientom, preferującym menu wegańskie. Dla uzyskania szerokiej gamy smaków i tekstur, tworzone dania były przedmiotem wielu prezentacji i degustacji, w których brali udział specjaliści różnych kuchni, m.in. chińskiej, indyjskiej i arabskiej. W panelach degustacyjnych uczestniczyli zarówno wegańscy, jak i niewegańscy szefowie kuchni i członkowie zespołu, aby zapewnić różnorodne podejście do tworzonego menu.
Znaczenie składników wysokiej jakości
Korzyści płynące z wyborów opartych na roślinach cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród klientów dbających o zdrowie – nie tylko wegan, ale także osób które od czasu do czasu wybierają lżejsze produkty, by uzupełnić swoją dietę. Alternatywne produkty używane na pokładzie Emirates obejmują takie pozycje jak: rzemieślniczy ser wegański, czy mąka z ciecierzycy zamiast białej mąki (ponieważ mąka z ciecierzycy jest bezglutenowa i naturalnie napowietrza potrawy takie jak naleśniki i omlety oraz zapewnia im puszystą teksturę). Zamiast pełnotłustej śmietany mlecznej używa się śmietany kokosowej lub roślinnej, zamiast masła mlecznego – masła kokosowego lub margaryny, a jako zdrowszą alternatywę dla oleju roślinnego stosuje się oleje kokosowy i lniany, których dodatkową zaletą jest nadawanie potrawom wyjątkowego smaku oraz wysokiej temperatury dymienia. Dania zawierają również szereg superfoods, w tym bogate w przeciwutleniacze czarne i białe nasiona komosy ryżowej, które pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu i cukru we krwi, obniżając ryzyko cukrzycy i chorób serca. Nowe wegańskie menu w klasach pierwszej i biznes zawiera unikalne kofty, wykonane z produktów roślinnych znanej na całym świecie firmy mięsnej Beyond. Natomiast wegańskie desery zostały stworzone przy użyciu organicznej ciemnej czekolady, wyprodukowanej z 60% z surowych składników kakaowych, pochodzących z Dominikany.
Wegańskie opcje na pokładzie Emirates są bogate w owoce i warzywa, pozyskiwane od kilku dostawców ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, łącznie z dostawą świeżego, lokalnie uprawianego jarmużu i sałaty z Bustanicy. Bustanica to największa na świecie farma hydroponiczna, stanowiąca inwestycję joint venture o wartości 40 mln USD zrealizowaną przez Emirates Flight Catering. Produkty z Bustanicy są uprawiane bez użycia pestycydów, herbicydów i chemikaliów, a pasażerowie klas pierwszej i biznes mogą cieszyć się świeżymi sałatą, rukolą, czy szpinakiem prosto z tej farmy.
Potęgowanie smaków kuchni wegańskiej
Aby uzyskać niezbędny efekt umami, zespół wielokrotnie nagradzanych szefów kuchni Emirates poprzez przemyślane łączenie warzywnych naparów oraz tekstur maksymalizuje wrażenia smakowe wegańskich potraw. Jackfruit, włóknisty owoc z południowo-zachodnich Indii, jest używany jako główny składnik w niektórych daniach wegańskich, ponieważ gotuje się tworząc mięsistą teksturę. Kalarepa, północnoeuropejska krzyżówka kapusty i rzepy, wchłania inne smaki, z którymi jest marynowana lub gotowana, dzięki czemu stanowi bardzo skuteczny dodatek do wielu potraw. Wśród innych składników są: tofu, stek z kalafiora oraz różne rodzaje orzechów i roślin strączkowych. Dzięki świeżości, intensywności i pełni smaków, wegańskie dania Emirates prezentują kuszącą propozycję kolorowych i zdrowych posiłków, jak na przykład: tofu z pomidorów koktajlowych z edamame i prażonym sezamem, ragout z grzybów o zapachu tymianku, świeżą sałatkę z awokado i mango lub sałatkę z jarmużu i żurawiny podawaną na grillowanym słodkim ziemniaku. Aby smaczne i zdrowe dania były również atrakcyjne dla oka, wegańskie potrawy są delikatnie udekorowane świeżymi ziołami, jagodami i kolorowym jusem, a kilka nowych wegańskich deserów jest ozdobionych cienkimi płatkami prawdziwego złota.