Często myślimy o wielkich winnicach jako o czymś ponadczasowym. Wymieniając jeden przykład, rodzina Marchesi Antinori od 26 pokoleń odnosi sukcesy w winiarstwie. Ale w zeszłym roku, kiedy sprzedano inną ikoniczną winiarnię Napa Valley w Kalifornii, zaczęto myśleć o tym, jak zrównoważona może być przyszłość luksusowego wina.
W obliczu wyzwań, takich jak zmiana klimatu i niepewność gospodarcza, spadkobiercy i członkowie rodziny mają pokusę, aby zarobić. Zaplanowanie płynnego przekazania winnicy z pokolenia na pokolenie i utrzymanie jej statusu wymaga poświęcenia i zaangażowania.
Aby utrzymać się na szczycie, potrzebne są częste zastrzyki nowej energii, badań i ewolucji. Chęć eksperymentowania i śmiałe innowacje. Dlatego liderzy świata wina przyciągają młodsze pokolenie, inwestują w zrównoważony rozwój, szkolą nową siłę roboczą w celu zachowania technik, znajdują nowe sposoby nawiązania kontaktu z miłośnikami wina i patrzą na sztukę i turystykę jako sposoby na utrzymanie ich najlepszych win.
Spis treści
Patrząc w przyszłość z Bollingerem
Ulubiony musujący trunek Jamesa Bonda, Bollinger kończy 200 lat w 2029 roku. Aby mieć pewność, że przetrwa jeszcze przez stulecie lub dwa firma ma ambitne plany.
Jedna z najważniejszych rzeczy: ochrona szampana na przyszłość. Kluczowe jest starzenie się w beczkach, wyjaśnił rezydent Bollinger’s barrelmaker, więc nowa piwnica przypominająca katedrę, otwarta na winorośl, pomieści 5000 z nich, a marka zaczęła wytwarzać beczki z własnego lasu pięć lat temu. Aby utrzymać tradycyjne metody i wiedzę Bollinger musi przeszkolić nowych pracowników i planuje otworzyć własną Szkołę Savoir-Faire w 2025 r.
Nowe inwestycje w turystykę winiarską, mające na celu przyciągnięcie nowych amatorów wina i poprawę wizerunku Bollinger, obejmują przekształcenie Maison Dueil na terenie posiadłości w butikowy hotel oraz odnowienie prywatnego domu i ogrodu Elizabeth Bollinger i utworzenie w nich sklepu oraz sal degustacyjnych i recepcyjnych.
Bollinger jest w pełni świadomy znaczenia eksperymentów, wprowadzając cztery lata temu na rynek nowy pojedynczy wiejski Pinot Noir bubbly, oznaczony jako PN. Każdego roku jest wytwarzany z winogron z innej wioski. PN AYC18 kipi energią, suszoną gruszką i ciepłymi nutami ciast.
Jest tego znacznie więcej, w tym uzyskanie statusu certyfikacji B Corp jesienią ubiegłego roku za silne zaangażowanie w społeczną i środowiskową odpowiedzialność.
Nowa interpretacja klasyki w Château d’Yquem
Nawet klasyczna posiadłość, taka jak 400-letni Château d’Yquem, która produkuje jedno z najbardziej legendarnych słodkich win na świecie, musi ewoluować, aby sprostać zmieniającym się modom. Złota aura Yquem sięga czasów Thomasa Jeffersona, rosyjskich książąt i członków rodziny królewskiej — wino to było serwowane podczas koronacji królowej Elżbiety w 1953 roku. W XIX wieku było ono łączone z pieczoną wołowiną.
Dziś moda na słodkie wina dawno minęła, a zostały one zdegradowane do deserów. „Yquem to długa historia wspaniałego wina” – powiedział mi zarządca posiadłości Lorenzo Pasquini. Jak wyjaśnił, „Musimy zmienić mentalność ludzi na temat jego wszechstronności, otworzyć nowe możliwości delektowania się nim i dać większej liczbie osób szansę na spróbowanie go przynajmniej raz w życiu”.
Obecne roczniki Yquem są świeższe i bardziej krystaliczne niż w przeszłości, z intensywniejszymi aromatami i smakiem świeżych białych brzoskwiń i moreli. Rocznik 2022 będzie pierwszym rocznikiem certyfikowanym jako organiczny.