Tej jesieni pojawi się mnóstwo nowych whiskey. Jak co roku kiedy pogoda zaczyna się ochładzać w większości krajów na świecie, a ludzie zaczynają zaopatrywać się w brązowe i mocne alkohole. Whiskey Michter’s odciśnie swój ślad na tym coraz bardziej pełnym w nowości rynku, wypuszczając po raz drugi swoją US*1 Toasted Barrel Sour Mash Whiskey.
Pierwsze wydanie tej whiskey zadebiutowało w 2019 roku, co w tym momencie wydaje się być wiecznością. Po pierwsze – to whisky z kwaśnego zacieru, a nie bourbonu, ponieważ w zacierze znajdują się wszystkie właściwe składniki (kukurydza, żyto i jęczmień), ale w różnych proporcjach (czyli mniej niż 51 procent kukurydzy, jak wymaga tego receptura burbonu). I ten przydomek „kwaśny zacier” (sour mash) odnosi się do faktu, że część sfermentowanego zacieru pozostałego z poprzedniej partii whisky jest włączana do fermentacji następnej partii, co jest w rzeczywistości dość powszechną praktyką, ale zwykle nie jest to tak podkreślane. Wreszcie wykończenie smaku dzięki tostowaniu beczki oznacza, że po leżakowaniu w nowych zwęglonych dębowych beczkach ta whiskey jest wykańczana drugi raz w produkcji partii beczek, które zostały opalone, ale nie zwęglone. Chodzi o to, aby podkreślić i wzmocnić określone nuty smakowe (np. waniliowe, maślane czy przypraw orientalnych).
Mistrzyni dojrzewania Andrea Wilson wyjaśnia to dalej w komunikacie prasowym. „Wersja 2022 Toasted Sour Mash nabiera wyrazu Sour Mash i wzmacnia go, dodając nuty wędzonego miodu i ciasteczek imbirowych podkreślonych opalanym dębem, a wszystko to przy jednoczesnym akompaniamencie słodkiej i pikantnej równowagi naszego amerykańskiego * 1 Sour Mash” – powiedziała. „Praca nad serią toasted naprawdę zwiększa wpływ beczki na smak końcowy alkoholu”.
Sugerowana cena detaliczna whiskey Michter’s Will to 100 dolarów, ale historycznie te wydania (były też wersje bourbon i żytnia) znacznie drożeją na rynku wtórnym. Kończenie whisky w tostowanej beczce może być krokiem dzielącym i ma tylu oddanych fanów, co krytyków – i to nie tylko z Michter’s, ale dla innych destylarni i marek, które wypuściły ten rodzaj whisky takich jak: Elijah Craig, Daviess County (Lux Row) i Penelope Bourbon. Niektórzy koneserzy uwielbiają efekt, jaki to ma na whisky, inni nie widzą o co to całe zamieszanie.