Bottiglieria 1881, restauracja położona na krakowskim Kazimierzu, otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę Michelin w 2020 roku. Według przewodnika drugą gwiazdkę otrzymała za „wyrafinowane” i „niepowtarzalne” dania, których subtelne opisy menu „przeczą artyzmowi i warstwowości” smaku, który jest podstawą każdego dania. Bottiglieria 1881 jest pierwszą restauracją w Polsce otrzymała to wyróżnienie.
„Cieszymy się, że możemy ogłosić przyznanie pierwszy raz w Polsce dwóch gwiazdek MIchel, ponieważ na bieżąco śledzimy ekscytujące wydarzenia gastronomiczne w Krakowie i Warszawie” — powiedział Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor Przewodników Michelin w trakcie prezentacji tegorocznego przewodnika po Polsce.
W systemie Michelin najwyższa ocena, czyli trzy gwiazdki, przyznawana jest restauracjom „wartym specjalnej podróży”. Tylko 142 restauracje na całym świecie otrzymały to wyróżnienie w ubiegłym roku. Dwie gwiazdki przyznawane są restauracjom „wartym odwiedzenia” i jednej „wartym wstąpienia przy okazji”.
Menu degustacyjne restauracji, którego cena wynosi 550 zł (co zapewne wkróce się zmieni) obejmuje 12 pozycji, w tym kaszankę, wołowinę z kawiorem, rybę z groszkiem oraz zagadkowo nazwaną „pamięć z dzieciństwa”.
Bottiglieria 1881 znalazła się także w gronie pięciu restauracji, które znalazły się na liście najlepszych w Polsce do tegorocznej edycji World Culinary Awards. Przegrała jednak z ewentualną zwyciężczynią – restauracją Fiorentiną, również zlokalizowaną w Krakowie.
Szefem kuchni w Bottiglieria 1881 jest Przemysław Klima, który zaczynał swoją karierę od krakowskiej Ancory. Na swoim koncie ma staże w legendarnej Nomie i dwugwiazdkowym Kadeau. Był także prawą ręką szefów kuchni w polskich restauracjach, posiadających gwiazdki Michelin – Senses i Atelier Amaro.