Czym w zasadzie jest mało znany w Polsce mezcal? Mezcal to meksykański napój alkoholowy o lekko słomkowym kolorze. Jest destylowany z różnych gatunków agaw zielonych. W odróżnieniu od tequili, mezcal nie jest sporządzany ze sfermentowanego soku, ale z całego rdzenia (piña) agawy. Jego charakterystyczny smak jest wyraźnie dymny. Tradycyjnie pije się go w czystej postaci, powoli, małymi łyczkami.
Najnowsza wersja jest jednak najbardziej innowacyjna bo nie zbyt często mamy okazję spróbować alkoholu z aromatem mięsa. Trunek został stworzony pod czujnym okiem szefa (mezcalero) Valentina Orozco Lopeza.
W jaki sposób Paquera przesuwa granice swoim nowym mezcalem? W trakcie produkcji Paquera używa specjalnej odmiany wołowiny Tajima Wagyu z Arrington Ranch w Twin Bridges w Montanie, owijając wołowinę sznurkiem i zawieszając ją w glinianych garnkach na wczesnych etapach destylacji.
„Smaki Wagyu powoli kapią do glinianego garnka podczas procesu produkcji mezcalu, tworząc niesamowity maślany finisz” – powiedziała Paquera Mezcal. Nowy Mezcal Ancestral z Wagyu zapowiada również nadejście kolejnej nowej ekspresji, sezonowego, rzemieślniczego mezcalu wytwarzanego z dwóch różnych rodzajów mango z Amatengo Ejutia.
A jednak „wagyu mezcal” może okazać się bardzo intrygujący lub przełomowy, a jego smak z pewnością zachwyci nawet najbardziej zagorzałego miłośnika wędzonego mięsa i nistandardowych smaków. O swoim innowacyjnym nowym wydaniu firma powiedziała, że „harmonizuje ducha Oaxaca z bogatą i delikatną gracją Yellowstone Wagyu”.
Butelkę Mezcal Ancestral z aromatem Wagyu można znaleźć w sklepie online Paquera w cenie 230 USD.