Dojrzewanie w beczkach może nadać tequili piękny kolor: od bladożółtego do ciemno bursztynowego, w zależności od tego, jak długo alkohol spędza w beczce (oraz czy dodano jakikolwiek barwnik). Wlej tequilę blanco do jakiejś beczki po winie, a powstały płyn nabierze czarującego różowego odcienia, jak w przypadku nowego Don Julio Rosado.
Najnowszym produktem Don Julio jest tequila reposado, co oznacza, że spędziła od dwóch do 12 miesięcy w beczce. Zwykle oznacza to ex-bourbon lub amerykańską whisky, ale w tym przypadku tequila leżakowała przez cztery miesiące w rubinowych beczkach po porto z francuskiego dębu z regionu Douro w Portugalii.
Proces produkcji jest podobny do innych produktów Don Julio – jak wyjaśniła globalna ambasadorka Karina Sanchez. Piny z agawy są powoli gotowane w murowanych piecach, a następnie poddawane fermentacji z zastrzeżonymi drożdżami Don Julio przed destylacją. Ale to dojrzewanie naprawdę odróżnia tę tequilę od innych.
Don Julio nie jest pierwszą marką, która wypuściła różową tequilę dojrzewającą w beczkach po winie, ale większość innych marek używa beczek z czerwonym winem z Kalifornii. Na przykład Codigo 1530 starzeje się przez jeden miesiąc w beczkach z francuskiego dębu Cabernet z Napa Valley (inne odmiany dojrzewają dłużej i zmieniają kolor z różowego na bursztynowy i brązowy).
Calirosa, Casa Rica i Komos stosują podobny wzór ze swoimi tequilami, pozyskując beczki z kalifornijskiego kraju winiarskiego, w którym dojrzewają.